Tea: A leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák. A gyümölcsteát pedig gyomor problémákra, keringési gondok megelőzésére, immunerősítésre és májvédésre.
Gyümölcsét általában feldolgozva, szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé, dzsem, tinktúra formájában, sőt olajtermék is készül belőle.
Dzsem és lekvár: immunerősítésre, májvédésre, allergiára, daganatmegelőző, szívet védi, sugárvédelem (rák).
Tinktúra: hőkezelés nélkül tartalmazza a friss gyümölcs és levél alkoholban oldódó vitaminjait, immunerősítésre, bőr és torok fertőtlenítésre javallott.
Aszalt gyümölcs: főleg gyomor, máj problémák megelőzésére, allergiára, immunerősítő.
Szörp és üdítő: immunerősítésre, allergiára, gyomorproblémák.
Homoktövis-magolaj: Növeli a szervezet ellenálló-képességét. Napjainkban a homoktövis magolaja széles alkalmazást nyert az egészségügyben, mivel gyógyítási és megelőzési céllal egyaránt alkalmazzák belsőleg és külsőleg. A homoktövis olaj bátran fogyasztható gyermekkorban is, hiszen csak természetes anyagokat tartalmaz. Őszi-téli időszakban nagy támasz C-vitamin tartalmával a szervezetnek. Javasoljuk a folyamatosan számítógép mellett dolgozóknak, mert javítja a közérzetet és a látást. Hasznos gyomor- és bélbántalmak esetén és csökkenti az alvászavart.
Gyógyszerek és tápszerek készítésére is használják. Kozmetikai készítmények közkedvelt alapanyaga (pl. szappan, krémek).